Kierunki studiów rolnicze w Polsce to studia licencjackie, inżynierskie lub magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3 lat do 3,5 roku (studia I stopnia) lub od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (licencjata, inżyniera lub magistra).
Studia możesz podjąć w trybie stacjonarnym (dziennym) lub niestacjonarnym (zaocznym). Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności / ścieżki kształcenia. Studia gwarantują zdobycie niezbędnych umiejętności, które będą przydatne w przyszłej pracy zawodowej.
Na przekór powszechnej opinii rolnictwo, to nie tylko uprawa roślin i hodowla zwierząt. Współczesne rolnictwo opiera się na wspólnym oddziaływaniu na siebie klasycznej infrastruktury rolniczej i zaawansowanych rozwiązań technicznych.
W obecnych czasach kierunki rolnicze łączą ze sobą wiedzę z zakresu chemii i biologii z marketingiem, ekonomią, zarządzaniem i przede wszystkim, z nowymi technologiami. Kierunki rolnicze to wiedza z zakresu mikrobiologii, genomiki, modyfikacji żywności, selekcji zwierząt i ksenobiotyki, a także organizacji produkcji. Na zajęciach uczysz się również biochemii, technologii chemicznej, chemii rolnej i ochrony środowiska.
Dowiadujesz się jak odpowiednio dobrać urządzenia i procesy technologiczne dla zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Dyplom uzyskany po ukończeniu jednego z interdyscyplinarnych kierunków rolniczych, umożliwia Ci podjęcie pracy jako manager w szeroko pojętej gospodarce żywnościowej, pracownik przedsiębiorstw sfery przetwórstwa i obrotu rolnego, pracownik administracji rządowej i samorządowej związanej z rolnictwem
Kierunki studiów | Poziom studiów | Forma studiów |
---|---|---|
Agrobiznes | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Agroekologia | I stopnia | stacjonarne |
Agroleśnictwo | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Aquaculture and fisheries | I stopnia | stacjonarne |
Behawiorystyka zwierząt | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Bezpieczeństwo żywności | I stopnia | stacjonarne |
Bioinżynieria zwierząt | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Doradztwo w obszarach wiejskich | II stopnia | stacjonarne |
Ekologiczne rolnictwo i produkcja żywności | I stopnia | stacjonarne |
Enologia i cydrownictwo | I stopnia | stacjonarne |
Forest information technology | II stopnia | stacjonarne |
Gospodarka w ekosystemach rolnych i leśnych | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Hipologia i jeździectwo | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Hodowla i ochrona zwierząt towarzyszących i dzikich | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Ichtiologia i akwakultura | I stopnia | stacjonarne |
Inżynieria i gospodarka wodna | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Inżynieria rolnicza | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Leśnictwo | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Logistyka w sektorze rolno-spożywczym | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Ochrona i zarządzanie środowiskiem | I stopnia | stacjonarne |
Ochrona przyrody i edukacja przyrodniczo - leśna | II stopnia | stacjonarne |
Ogrodnictwo | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Ogrodnictwo miejskie i arborystyka | I stopnia | stacjonarne |
Pielęgnacja zwierząt i animaloterapia | I stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Rolnictwo | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Sztuka ogrodowa | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Sztuka ogrodowa i aranżacje roślinne | I stopnia | stacjonarne |
Technika rolnicza i agrotronika | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Technologia żywności i żywienie człowieka | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Weterynaria | jednolite | stacjonarne |
Winogrodnictwo i enologia | II stopnia | stacjonarne |
Zielarstwo | I stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Zielarstwo i fitoprodukty | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Zielona urbanistyka | II stopnia | stacjonarne |
Zoopsychologia z animaloterapią | I stopnia, II stopnia | stacjonarne |
Zootechnika | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Żywienie człowieka i ocena żywności | I stopnia, II stopnia | stacjonarne, niestacjonarne |
Kierunki rolnicze:
AGROLEŚNICTWO
LOGISTYKA W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM
ROLNICTWO
Kierunki rolnicze:
BEZPIECZEŃSTWO ŻYWNOŚCI
BIOINŻYNIERIA ZWIERZĄT
EKOLOGICZNE ROLNICTWO I PRODUKCJA ŻYWNOŚCI
Pokaż więcej
Kierunki rolnicze:
AGROBIZNES
AGROLEŚNICTWO
BEHAWIORYSTYKA ZWIERZĄT
Pokaż więcej
Kierunki rolnicze:
INŻYNIERIA ROLNICZA
LEŚNICTWO
OCHRONA PRZYRODY I EDUKACJA PRZYRODNICZO - LEŚNA
Pokaż więcej
Kierunki rolnicze:
BIOINŻYNIERIA ZWIERZĄT
LEŚNICTWO
OGRODNICTWO
Pokaż więcej