Jakość i rozwój produktu studia – kierunek studiów
Studia na kierunku Jakość i rozwój produktu to studia inżynierskie i licencjackie oraz magisterskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3 lat do 3, 5 roku (studia I stopnia) oraz od 1,5 roku do 2 lat (studia II stopnia).
Studia na kierunku jakość i rozwój produktu |
Rok akademicki |
2022/2023 |
Forma studiów |
stacjonarne, niestacjonarne |
Poziom studiów |
studia I i II stopnia |
Czas trwania |
3,5 roku (studia I stopnia), 1,5 roku lub 2 lata (studia II stopnia) |
Terminy rekrutacji
Rekrutacja na uczelnie, które prowadzą studia na kierunku jakość i rozwój produktu rozpocznie się 20 maja 2022 r. i potrwa do 17 sierpnia 2022 r. | jakość i rozwój produktu - terminy rekrutacji >
Uczelnie
Studia na kierunku lub specjalności jakość i rozwój produktu możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym (zaocznym) | jakość i rozwój produktu - uczelnie >
Opis kierunku
Specyfika studiów zależy od wyboru specjalności.
W toku studiów studenci kierunku Jakość i rozwój produktu pozyskują wiedzę stanowiącą połączenie zagadnień z zakresu nauk ekonomicznych, nauk techniczno- przyrodniczych oraz nauk społecznych. Uczą się jak zaprojektować od podstaw nowy produkt, ulepszyć istniejący oraz zarządzać nim na każdym etapie jego cyklu życia. Ponadto, poznają właściwości produktów i usług oraz procesy wpływające na ich jakość, wartości użytkowe i bezpieczeństwo.
Specjalności
Współczesne studia z jakości i rozwoju produktu charakteryzują się tym, że bardzo często studenci tego kierunku otrzymują wybór specjalności i ścieżek kształcenia.
Popularne specjalności na kierunku jakość i rozwój produktu: kształtowanie jakości produktów przemysłowych, kształtowanie jakości produktów spożywczych, menedżer produktu, zarządzanie jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem.
Wymagania
W procesie rekrutacji na studia na kierunku jakość i rozwój produktu w roku akademickim 2022/2023 najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, język obcy, matematyka.
*Wymagania mogą się różnić w zależności od uczelni oraz trybu studiów (szczegółowe wymagania w dziale poniżej).
Praca po studiach
Po zakończeniu nauki absolwenci wyróżniający się wszechstronną wiedzą oraz licznymi umiejętnościami będą mogli znaleźć zatrudnienie na stanowiskach menedżera jakości w przedsiębiorstwie, specjalisty do spraw kształtowania i oceny jakości produktów spożywczych oraz przemysłowych.
JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU JAKOŚĆ I ROZWÓJ PRODUKTU?
Jakość i rozwój produktu to kierunek złożony, a zatem oferujący szeroką wiedzę i liczne umiejętności. Na studiach można poznać między innymi zagadnienia dotyczące innowacyjności i dostosowania produktu do potrzeb i oczekiwań konsumenta, zasady przeprowadzania badań marketingowych, towaroznawcze aspekty rozwoju i zarządzania produktem, czy też zasady projektowania opakowań. Ponadto, studenci uczestniczą w zajęciach poświęconych dokumentacji znormalizowanych systemów zarządzania, integracji znormalizowanych systemów zarządzania oraz doskonaleniu systemów zarządzania.
1. Typ i tryb studiów:
Studia na kierunku Jakość i rozwój produktu możemy podzielić na:
1. Typ:
-
studia I stopnia (licencjackie i inżynierskie),
-
studia II stopnia (magisterskie)
2. Tryb:
-
studia stacjonarne,
-
studia niestacjonarne.
2. Zdobywana wiedza i umiejętności
Studia na kierunku Jakość i rozwój produktu umożliwiają nabycie złożonej wiedzy. Studenci rozwijają się w zakresie projektowania innowacji produktowych, które odpowiadają wymaganiom i potrzebom rynku, wykorzystywania instrumentów marketingowych i instrumentów jakości, jak również mapowania, modelowania i optymalizacji procesów biznesowych.
Ponadto, pozyskują wiedzę w zakresie systemów zapewnienia jakości zdrowotnej i zarządzania bezpieczeństwem żywności, towaroznawstwa nowoczesnych surowców i produktów kosmetycznych, zarządzania cenami i dystrybucją produktów, analizy czynników wpływających na jakość i trwałość.