1. Typ i tryb studiów
Kierunek inżynieria przemysłu spożywczego można realizować w trybie stacjonarnym oraz niestacjonarnym. Jeżeli zależy Ci na większej swobodzie studiowania to wybierz studia niestacjonarne, na których zajęcia odbywają się w wybrane weekendy semestru.
Tematyka zajęć na powyższych studiach będzie oscylować wokół nauk technicznych.
Studia na kierunku inżynieria przzemysłu spożywczego możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Studia stacjonarne tzw. dzienne realizowane są bezpłatnie (w uczelniach publicznych), a program kształcenia realizowany jest od poniedziałku do piątku w siedzibie uczelni.
Studia niestacjonarne w trybie zaocznym odbywają się zazwyczaj w weekendy od piątku/soboty do niedzieli, z kolei studia niestacjonarne w trybie wieczorowym (one czasami tylko z nazwy są wieczorowe, ale w praktyce zajęcia odbywają się przez cały dzień) realizowane są od poniedziałku do piątku.
Zanim wybierzesz jednak studia niestacjonarne, pamiętaj, że wiążą się one z uiszczaniem opłat za czesne, oraz przed rekrutacją sprawdź w jakiej formie realizowane są studia zaocznej czy wieczorowej.
2. Program studiów i przedmioty
W czasie studiów na kierunku inżynieria przemysłu spożywczego będziesz miał okazję korzystać z szerokiej oferty zajęć akademickich o tematyce powiązanej z naukami matematycznymi, chemicznymi, technicznymi oraz przyrodniczymi. W planie znajdą się między innymi następujące przedmioty:
-
Monitorowanie produkcji żywności
-
Systemy sterowania procesami
-
Technika ekstruzji
-
Inżynieria produkcji pasz
3. Nabywane umiejętności
Jako student kierunku inżynieria przemysłu spożywczego, oprócz wiedzy teoretycznej rozwiniesz także cenne umiejętności praktyczne. W czasie licznych warsztatów nauczysz się przeprowadzać pomiary właściwości materiałów biologicznych.
Ponadto, dowiesz się w jaki sposób analizować zjawiska mające wpływ na produkcję oraz jakość żywności. Studenci poznają także zaawansowane narzędzia i programy informatyczne, które znajdują zastosowanie w branży spożywczej.
4. Dla kogo ten kierunek
Gospodarka żywnościowa, dzięki nowoczesnym technologiom nieustannie się rozwija, co stwarza potrzebę na zatrudnienie wykwalifikowanych specjalistów w tej dziedzinie. Dzięki kierunkowi Inżynieria przemysłu spożywczego możesz dołączyć do tego grona!
Jeżeli zatem interesujesz się produkcją w sektorze spożywczym i chciałbyś mieć w przyszłości wpływ na jego przebieg to ten kierunek może być świetnym początkiem Twojej kariery zawodowej w tej dziedzinie.
5. Gdzie studiować inżynierię przemysłu spożywczego
Popularne uczelnie na których można studiować kierunek inżynieria przemysłu spożywczego: