Dla kogo ten kierunek
Każdy przeciętny człowiek zjada rocznie średnio pół tony pożywienia rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, skąd właściwie pochodzi kotlet, którego miał okazję przed chwilą zjeść, nie wspominając już o kontemplacji na temat produkcyjnego zaplecza technicznego i chemicznego w tym właśnie obszarze. Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności łączą w sobie zagadnienia związane z produkcją i konserwacją podzespołów elektronicznych używanych w maszynach rolniczych, procesem produkcji półproduktów roślinnych i zwierzęcych oraz dorobkiem naukowym współczesnej chemii i biotechnologii, który znajduje zastosowanie w żywności. Jeśli chciałbyś stać się badaczem składu i właściwości żywności na każdym etapie jej produkcji, zależy ci na braniu czynnego udziału w nadzorowaniu jakości rynkowych produktów spożywczych, a ponadto kulinaria traktujesz nie tylko jako sposób zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale przede wszystkim sztukę, to nie wahaj się dłużej i aplikuj na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności!
Program studiów i przedmioty
W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży. Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności. Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.
Praca po studiach
Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bez problemów zatrudnisz się w branżach związanych z techniczną stroną twojego kierunku - biurach inżynierskich, międzynarodowych korporacjach zajmujących się produkcją, handlem i dystrybucją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle przetwórczym oraz fabrykach żywności jako nadzorca prawidłowego działania maszyn. Ponadto będziesz mógł się postarać o stanowisko kontrolera jakości żywności i pracownika laboratorium, badającego jedzenie pod kątem chemicznym.
Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności, w procesie rekrutacji na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: język obcy nowożytny, matematyka, fizyka, chemia, biologia.
szczegółowe wymagania na uczelniach
Jednostka prowadząca
Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
I stopnia i jednolite | II stopnia | Dodatkowa rekrutacja | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Termin rekrutacji I stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin rekrutacji II stopnia: od 06.06.2020 do 13.08.2020 |
Termin dodatkowej rekrutacji: od 22.09.2020 do 05.10.2020 |
Dowiedz się więcej |
Terminy rekrutacji mogą się różnić w zależności od wybranego kierunku. Uczelnie mogą prowadzić także dodatkowe nabory, które z reguły trwają do 30 września lub 15 października. Szczegółowe informacje znajdziesz klikając powyższy przycisk "Dowiedz się więcej".
Nic nie znaleziono
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:
Czas trwania studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 3,5 roku (inżynier) |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat czasu trwania należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:
Przedmioty maturalne brane pod uwagę w procesie rekrutacji na kierunek inżynieria przetwórstwa żywności na poszczególnych uczelniach
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie |
Przedmioty: biologia, chemia, fizyka, fizyka i astronomia, geografia, język obcy, język polski, matematyka |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat wymagań rekrutacyjnych należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Orientacyjne limity miejsc na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: 24 |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat limitów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Progi punktowe na kierunek inżynieria przetwórstwa żywności na poszczególnych uczelniach
I stopnia | II stopnia | jednolite | |||
---|---|---|---|---|---|
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie | stac. |
I stopnia: zapytaj uczelnię |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
niestac. |
I stopnia: - |
II stopnia: - |
jednolite: - |
Dowiedz się więcej |
Szczegółowe informacje na temat progów należy sprawdzić na stronie uczelni poprzez kliknięcie przycisku: "Dowiedz się więcej"
Absolwent kierunku inżynieria przetwórstwa żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI