Inżynieria przetwórstwa żywności

Inżynieria przetwórstwa żywności

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
    Typ uczelni
      Więcej filtrów
      Poziom studiów
        Forma studiów
          Czas trwania

            Uczelnie, gdzie inżynieria przetwórstwa żywności jako specjalność / ścieżka kształcenia

            Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

            Technologia żywności i żywienie człowieka stopień: (I)  (II), czas trwania: 3,5 roku • 1,5 roku
            forma: stacjonarne, niestacjonarne

            Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka

            Inżynieria przetwórstwa żywności studia – kierunek studiów

            Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności to studia inżynierskie których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

            Co zdawać na maturze?

            Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności, w procesie rekrutacji na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: chemia, fizyka, biologia, matematyka, język obcy nowożytny.

            Inżynieria przetwórstwa żywności - zasady rekrutacji

            • Terminy rekrutacji

            • Czas trwania

            • Przedmioty maturalne

            • Limity

            • Progi

            Wiedza, którą zdobędziesz, studiując inżynierię przetwórstwa żywności

            Program studiów i przedmioty

            W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży.

            Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności.

            Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.

             

            Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

            • chemii ogólnej, nieorganicznej i fizycznej
            • podstaw termodynamiki i kinetyki chemicznej
            • charakteryzowania budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych
            • analizowania składu żywności
            • planowania, przeprowadzania i interpretowania wyników eksperymentów w obszarze technologii i inżynierii żywności
            • analizy zjawisk wpływających na przebieg procesów technologicznych podczas przetwarzania surowców spożywczych

            JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI?

            1. Tryb i typ studiów

            Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności możemy podzielić na:

            1. Poziom:

             

            2. Forma:

             

            2. Dla kogo ten kierunek

            Każdy przeciętny człowiek zjada rocznie średnio pół tony pożywienia rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, skąd właściwie pochodzi kotlet, którego miał okazję przed chwilą zjeść, nie wspominając już o kontemplacji na temat produkcyjnego zaplecza technicznego i chemicznego w tym właśnie obszarze.

            Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności łączą w sobie zagadnienia związane z produkcją i konserwacją podzespołów elektronicznych używanych w maszynach rolniczych, procesem produkcji półproduktów roślinnych i zwierzęcych oraz dorobkiem naukowym współczesnej chemii i biotechnologii, który znajduje zastosowanie w żywności. 

            Jeśli chciałbyś stać się badaczem składu i właściwości żywności na każdym etapie jej produkcji, zależy ci na braniu czynnego udziału w nadzorowaniu jakości rynkowych produktów spożywczych, a ponadto kulinaria traktujesz nie tylko jako sposób zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale przede wszystkim sztukę, to nie wahaj się dłużej i aplikuj na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności!

            Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku inżynieria przetwórstwa żywności

            Praca po studiach

            Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bez problemów zatrudnisz się w branżach związanych z techniczną stroną twojego kierunku - biurach inżynierskich, międzynarodowych korporacjach zajmujących się produkcją, handlem i dystrybucją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle przetwórczym oraz fabrykach żywności jako nadzorca prawidłowego działania maszyn.

            Ponadto będziesz mógł się postarać o stanowisko kontrolera jakości żywności i pracownika laboratorium, badającego jedzenie pod kątem chemicznym.

             

            Absolwent kierunku inżynieria przetwórstwa żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

            • biurach inżynierskich
            • pracowniach projektowych różnych gałęzi przemysłowych
            • firmach produkujących maszyny i urządzenia dla przemysłu przetwórczego
            • firmach montażowych.

            Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne

            Filtrowanie
            Województwo
            Poziom studiów

            Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne - podyplomowe

            Filtrowanie
            Województwo
            Poziom studiów

            Miasta, które oferują studia na kierunku Inżynieria przetwórstwa żywności

            Teraz najważniejsze

            matura 2024

            zmiany na maturze 2024

            arkusze maturalne

            wyniki matur 2023

            rekrutacja na studia

            studia

            kierunki studiów

            studia podyplomowe

             

            Ciekawe

             


            gdzie studiować

             

             

            Nadchodzące wydarzenia

            • ul. Kopernika 26, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=akademia%20ignatianum https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/0b0ba-akademia-ignatianum.jpg Uniwersytet Ignatianum w Krakowie
            • ul. Rakowicka 27, 31-510 Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJoTuW7B5bFkcRCmmIk7KFjxI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/6ee41-ue-krakow-studia.jpg Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
            • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/c8c81-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
            • ul. Pigonia 1, Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJM5haPPj6PEcRAXpvuNl9L0M https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d0984-uniwersytet-rzeszowski.jpg Uniwersytet Rzeszowski
            • Budynek Główny AWF w Krakowie Akademia Wychowania Fizycznego im. Bronisława Czecha w Krakowie
            • ul. Ostrowskiego 22, 53-238 Wrocław https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJ-1e4NozBD0cRCFt8gAWtS5k https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/bfdcf-wsh-wroclaw.jpg Wrocławska Akademia Biznesu w Naukach Stosowanych

            Komentarze (0)