Specjalności na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności to studia inżynierskie których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności, w procesie rekrutacji na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: chemia, fizyka, biologia, matematyka, język obcy nowożytny.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Program studiów i przedmioty
W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży.
Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności.
Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Każdy przeciętny człowiek zjada rocznie średnio pół tony pożywienia rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, skąd właściwie pochodzi kotlet, którego miał okazję przed chwilą zjeść, nie wspominając już o kontemplacji na temat produkcyjnego zaplecza technicznego i chemicznego w tym właśnie obszarze.
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności łączą w sobie zagadnienia związane z produkcją i konserwacją podzespołów elektronicznych używanych w maszynach rolniczych, procesem produkcji półproduktów roślinnych i zwierzęcych oraz dorobkiem naukowym współczesnej chemii i biotechnologii, który znajduje zastosowanie w żywności.
Jeśli chciałbyś stać się badaczem składu i właściwości żywności na każdym etapie jej produkcji, zależy ci na braniu czynnego udziału w nadzorowaniu jakości rynkowych produktów spożywczych, a ponadto kulinaria traktujesz nie tylko jako sposób zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale przede wszystkim sztukę, to nie wahaj się dłużej i aplikuj na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności!
Praca po studiach
Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bez problemów zatrudnisz się w branżach związanych z techniczną stroną twojego kierunku - biurach inżynierskich, międzynarodowych korporacjach zajmujących się produkcją, handlem i dystrybucją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle przetwórczym oraz fabrykach żywności jako nadzorca prawidłowego działania maszyn.
Ponadto będziesz mógł się postarać o stanowisko kontrolera jakości żywności i pracownika laboratorium, badającego jedzenie pod kątem chemicznym.
Absolwent kierunku inżynieria przetwórstwa żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
Miasta, które oferują studia na kierunku Inżynieria przetwórstwa żywności
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|