Inżynieria przetwórstwa żywności

Inżynieria przetwórstwa żywności

Inżynieria przetwórstwa żywności studia – kierunek studiów

 

Dla kogo ten kierunek

Każdy przeciętny człowiek zjada rocznie średnio pół tony pożywienia rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, skąd właściwie pochodzi kotlet, którego miał okazję przed chwilą zjeść, nie wspominając już o kontemplacji na temat produkcyjnego zaplecza technicznego i chemicznego w tym właśnie obszarze. Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności łączą w sobie zagadnienia związane z produkcją i konserwacją podzespołów elektronicznych używanych w maszynach rolniczych, procesem produkcji półproduktów roślinnych i zwierzęcych oraz dorobkiem naukowym współczesnej chemii i biotechnologii, który znajduje zastosowanie w żywności. Jeśli chciałbyś stać się badaczem składu i właściwości żywności na każdym etapie jej produkcji, zależy ci na braniu czynnego udziału w nadzorowaniu jakości rynkowych produktów spożywczych, a ponadto kulinaria traktujesz nie tylko jako sposób zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale przede wszystkim sztukę, to nie wahaj się dłużej i aplikuj na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności!

 

Program studiów i przedmioty

W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży. Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności. Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.

 

Praca po studiach

Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bez problemów zatrudnisz się w branżach związanych z techniczną stroną twojego kierunku - biurach inżynierskich, międzynarodowych korporacjach zajmujących się produkcją, handlem i dystrybucją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle przetwórczym oraz fabrykach żywności jako nadzorca prawidłowego działania maszyn. Ponadto będziesz mógł się postarać o stanowisko kontrolera jakości żywności i pracownika laboratorium, badającego jedzenie pod kątem chemicznym.

WAŻNE TEMATY

Co zdawać na maturze?

Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności, w procesie rekrutacji na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: język obcy nowożytny, matematyka, fizyka, chemia, biologia.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Typ studiów
Tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
typ studiów
tryb studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

SPECJALNOŚCI / ŚCIEŻKI KSZTAŁCENIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI

Tryb studiów
Typ studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując inżynierię przetwórstwa żywności

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:

  • chemii ogólnej, nieorganicznej i fizycznej
  • podstaw termodynamiki i kinetyki chemicznej
  • charakteryzowania budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych
  • analizowania składu żywności
  • planowania, przeprowadzania i interpretowania wyników eksperymentów w obszarze technologii i inżynierii żywności
  • analizy zjawisk wpływających na przebieg procesów technologicznych podczas przetwarzania surowców spożywczych

Sprawdź w jakim trybie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI STUDIA STACJONARNE

Sprawdź jakiego typu znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI STUDIA I STOPNIA

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku inżynieria przetwórstwa żywności

Absolwent kierunku inżynieria przetwórstwa żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:

  • biurach inżynierskich
  • pracowniach projektowych różnych gałęzi przemysłowych
  • firmach produkujących maszyny i urządzenia dla przemysłu przetwórczego
  • firmach montażowych.

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU INŻYNIERIA PRZETWÓRSTWA ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)