Terminy rekrutacji na studia Drzwi otwarte na uczelniach Terminy matury Terminy egzaminu ósmoklasisty
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności to studia inżynierskie których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).
Żeby dostać się na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności, w procesie rekrutacji na Uniwersytecie Warmińsko – Mazurskim w Olsztynie brane są pod uwagę następujące przedmioty maturalne: chemia, fizyka, biologia, matematyka, język obcy nowożytny.
Terminy rekrutacji
Czas trwania
Przedmioty maturalne
Limity
Progi
Dalsza część artykułu pod reklamą
Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, ergonomia, fizyka, grafika inżynierska, matematyka.
W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży.
Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności.
Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Każdy przeciętny człowiek zjada rocznie średnio pół tony pożywienia rzadko kiedy zastanawiając się nad tym, skąd właściwie pochodzi kotlet, którego miał okazję przed chwilą zjeść, nie wspominając już o kontemplacji na temat produkcyjnego zaplecza technicznego i chemicznego w tym właśnie obszarze.
Studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności łączą w sobie zagadnienia związane z produkcją i konserwacją podzespołów elektronicznych używanych w maszynach rolniczych, procesem produkcji półproduktów roślinnych i zwierzęcych oraz dorobkiem naukowym współczesnej chemii i biotechnologii, który znajduje zastosowanie w żywności.
Jeśli chciałbyś stać się badaczem składu i właściwości żywności na każdym etapie jej produkcji, zależy ci na braniu czynnego udziału w nadzorowaniu jakości rynkowych produktów spożywczych, a ponadto kulinaria traktujesz nie tylko jako sposób zaspokojenia podstawowych potrzeb fizjologicznych, ale przede wszystkim sztukę, to nie wahaj się dłużej i aplikuj na studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności!
Dalsza część artykułu pod reklamą
Praca po studiach
Gdzie będziesz mógł pracować jako absolwent studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bez problemów zatrudnisz się w branżach związanych z techniczną stroną twojego kierunku - biurach inżynierskich, międzynarodowych korporacjach zajmujących się produkcją, handlem i dystrybucją maszyn i urządzeń wykorzystywanych w przemyśle przetwórczym oraz fabrykach żywności jako nadzorca prawidłowego działania maszyn.
Ponadto będziesz mógł się postarać o stanowisko kontrolera jakości żywności i pracownika laboratorium, badającego jedzenie pod kątem chemicznym.
Absolwent kierunku inżynieria przetwórstwa żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Dalsza część artykułu pod reklamą
Miasta, które oferują studia na kierunku Inżynieria przetwórstwa żywności
Dalsza część artykułu pod reklamą
Teraz najważniejsze |
Ciekawe
|
|
gdzie studiować |
|
|
Nadchodzące wydarzenia