Program studiów i przedmioty
Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, ergonomia, fizyka, grafika inżynierska, matematyka.
W jaką wiedzę i umiejętności zostaniesz uposażony przez studia na kierunku inżynieria przetwórstwa żywności? Bądź przygotowany na kompleksowe zagłębienie sporego obszaru wiedzy, który swoim spektrum obejmuje zarówno zagadnienia techniczne, jak i biologiczno-chemiczne, wyjaśniające procesy wdrażane podczas przygotowywania żywności do sprzedaży.
Wzbogacisz posiadaną wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych o zagadnienia z chemii organicznej i nieorganicznej, co pozwoli ci na rozumienie budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych, enzymów i koenzymów oraz analizowanie składu żywności.
Staniesz się ekspertem w programowaniu i projektowaniu małych maszyn usprawniających proces produkcji rolnej i przetwórczej. Jako, że studiowany przez ciebie kierunek ma sporo wspólnego z pozyskiwaniem i wykorzystywaniem surowców naturalnych, dowiesz się w jaki sposób chronić przyrodę przed negatywnymi skutkami nieprzemyślanej działalności przemysłowej człowieka.
Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
-
chemii ogólnej, nieorganicznej i fizycznej
-
podstaw termodynamiki i kinetyki chemicznej
-
charakteryzowania budowy molekuł i właściwości podstawowych grup związków organicznych
-
analizowania składu żywności
-
planowania, przeprowadzania i interpretowania wyników eksperymentów w obszarze technologii i inżynierii żywności
-
analizy zjawisk wpływających na przebieg procesów technologicznych podczas przetwarzania surowców spożywczych