Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Dodaj do ulubionych

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywnościstudia - kierunek studiów

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). 

Studia na kierunku bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności
Rok akademicki 2023/2024
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania 3,5 roku (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku lub specjalności bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności możesz podjąć na 1 uczelni publicznej w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności - uczelnie >

Opis kierunku

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. technologii żywności, prawodawstwa żywnościowego w Polsce i Unii Europejskiej, a także metod kontroli jakości produkcji żywności.

 

Praca po studiach

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego czy zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności.

JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

Rekrutacja na studia na kierunek Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności wymaga od kandydata posiadania dyplomu ukończenia szkoły średniej, jednak nie wskazuje na konkretne, niezbędne do przyjęcia na studia przedmioty.

 *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

GDZIE STUDIOWAĆ KIERUNEK BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Województwo
Miejscowość
Poziom studiów
Forma studiów

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Uniwersytet Technologiczno-Humanistyczny im. Kazimierza Pułaskiego w Radomiu

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności stopień: (I), czas trwania: 3,5 roku
tryb: stacjonarne, niestacjonarne

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Poziom i forma studiów

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności studia I stopnia

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Forma studiów
Poziom studiów
Miasto
Województwo
SORTOWANIE:

Nic nie znaleziono

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Kierunki studiów takie jak Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają studentom możliwość zdobycia wiedzy z dziedzin takich jak matematyka, fizyka, chemia czy ekologia. Oprócz tego, program studiów zakłada, że studenci zdobędą wiedzę z zakresu m.in. przemian i funkcji składników żywności, podstaw żywienia człowieka czy inżynierii procesowej i aparatury przemysłu spożywczego.

Studenci kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności mają również możliwość zapoznać się z prawodawstwem żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej oraz poznać metody kontroli jakości produkcji żywności, w tym laboratoryjne. Studenci mogą także poznać stosowane w przedsiębiorstwach produkujących żywność systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.

Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności to: jakość żywności pochodzenia roślinnego, nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej czy ogólna technologia żywności.

JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI?

Kierunek Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności oferowany przez szkoły wyższe daje studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. technologii żywności czy kształtowania jakości i wartości produktów w całym cyklu ich życia, także na etapie projektowania żywności.

Studenci tego kierunku mają również możliwość zdobyć podstawową wiedzę z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz nauczyć się analizować zagrożenia i oceniać ryzyko w produkcji żywności.

Duża część zajęć na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności ma charakter praktyczny, dzięki czemu studenci mają możliwość nauczyć się, jak wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce.

 

1. Typ i tryb studiów:

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

2. Forma:

ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI?

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy np. w zakładach spożywczych czy żywienia zbiorowego, m.in. na działach produkcji. Mogą również znaleźć zatrudnienie w laboratoriach kontroli jakości procesów produkcji. Absolwenci tego kierunku mogą także pracować w ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz w instytucjach nadzoru. Absolwenci kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności mogą znaleźć pracę również w organach urzędowej kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności:

  • zakłady spożywcze,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • działy produkcji żywności,
  • laboratoria,
  • ośrodki badawczo-rozwojowe,
  • organy urzędowej kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

Zobacz inne kierunki Inżynierskie i techniczne - podyplomowe

Typ studiów
Województwo
SORTOWANIE:

MIASTA, KTÓRE OFERUJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

Komentarze (0)

Popularne

studia

matura 2023

 

 

Teraz najważniejsze

matura 2023

zmiany na maturze 2023

arkusze maturalne

wyniki matur 2022

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/09650-akademia-sztuk-pieknych-w-L.jpg Akademia Sztuk Pięknych w Łodzi
  • al. 29 listopada 46, Kraków https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJs1jZtnxZFkcRIL31oU9pRng https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/d5c56-ur-krakow.jpg Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie
  • ul. Sucharskiego 2,, 35-225 Rzeszów https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=wsiz+rzeszow https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/dadcc-wsiz-rzeszow.jpg Wyższa Szkoła Informatyki i Zarządzania z siedzibą w Rzeszowie
  • Dzień Otwarty https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/9b9a6-politechnika-gdanska.jpg Politechnika Gdańska
  • ul. Kielecka 7, w Gdyni https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJv_d6MC2n_UYRoXqg1kicRPI https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/b1ca3-wsaib-gdynia-gdansk.jpg Wyższa Szkoła Administracji i Biznesu im. E. Kwiatkowskiego w Gdyni
  • Dzień Otwarty https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/bc5e5-politechnika-bialostocka.jpg Politechnika Białostocka