Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności studia - kierunek studiów

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. technologii żywności, prawodawstwa żywnościowego w Polsce i Unii Europejskiej, a także metod kontroli jakości produkcji żywności.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: biologia, chemia, fizyka, język obcy nowożytny, matematyka.

Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy m.in. w przedsiębiorstwach przetwórstwa spożywczego czy zakładach zajmujących się pozyskiwaniem, przechowywaniem i dystrybucją żywności. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
poziom studiów
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
    Miejscowość
      Status uczelni
      Typ uczelni
        Więcej filtrów
        Poziom studiów
          Forma studiów
            Czas trwania

              Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

              Nie znaleziono uczelni spełniających kryteria wyszukiwania

              Gotowe

              Wyróżniony

              Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

              Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności studia - opis kierunku

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa 3,5 roku (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera). 

              JAKIE PRZEDMIOTY ZDAWAĆ NA MATURZE?

              Rekrutacja na studia na kierunek Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności wymaga od kandydata posiadania dyplomu ukończenia szkoły średniej, jednak nie wskazuje na konkretne, niezbędne do przyjęcia na studia przedmioty.

               *Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

              Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności - zasady rekrutacji

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Wiedza, którą zdobędziesz, studiując Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

              Kierunki studiów takie jak Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają studentom możliwość zdobycia wiedzy z dziedzin takich jak matematyka, fizyka, chemia czy ekologia. Oprócz tego, program studiów zakłada, że studenci zdobędą wiedzę z zakresu m.in. przemian i funkcji składników żywności, podstaw żywienia człowieka czy inżynierii procesowej i aparatury przemysłu spożywczego.

              Studenci kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności mają również możliwość zapoznać się z prawodawstwem żywnościowym w Polsce i Unii Europejskiej oraz poznać metody kontroli jakości produkcji żywności, w tym laboratoryjne. Studenci mogą także poznać stosowane w przedsiębiorstwach produkujących żywność systemy zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności.

              Przykładowe przedmioty oferowane przez uczelnie na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności to: jakość żywności pochodzenia roślinnego, nadzór weterynaryjny i sanitarny w gospodarce żywnościowej czy ogólna technologia żywności.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAK WYGLĄDAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI?

              Kierunek Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności oferowany przez szkoły wyższe daje studentom możliwość zdobycia wiedzy i umiejętności z zakresu m.in. technologii żywności czy kształtowania jakości i wartości produktów w całym cyklu ich życia, także na etapie projektowania żywności.

              Studenci tego kierunku mają również możliwość zdobyć podstawową wiedzę z zakresu produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz nauczyć się analizować zagrożenia i oceniać ryzyko w produkcji żywności.

              Duża część zajęć na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności ma charakter praktyczny, dzięki czemu studenci mają możliwość nauczyć się, jak wykorzystać zdobytą wiedzę w praktyce.

               

              1. Typ i tryb studiów:

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności możemy podzielić na:

              1. Poziom:

              2. Forma:

               

              2. Gdzie studiować bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

               

              Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności:

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              ILE TRWAJĄ STUDIA NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI?

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności trwają 3,5 roku (studia I stopnia).

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              JAKA PRACA PO STUDIACH NA KIERUNKU BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ PRODUKCJI ŻYWNOŚCI

              Studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności dają ich absolwentom możliwość znalezienia pracy np. w zakładach spożywczych czy żywienia zbiorowego, m.in. na działach produkcji. Mogą również znaleźć zatrudnienie w laboratoriach kontroli jakości procesów produkcji. Absolwenci tego kierunku mogą także pracować w ośrodkach badawczo-rozwojowych oraz w instytucjach nadzoru. Absolwenci kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności mogą znaleźć pracę również w organach urzędowej kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

              Możliwości zatrudnienia po studiach na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności:

              • laboratoria,
              • zakłady spożywcze,
              • zakłady żywienia zbiorowego,
              • działy produkcji żywności,
              • ośrodki badawczo-rozwojowe,
              • organy urzędowej kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności.

              Dalsza część artykułu pod reklamą

              Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne

              Filtrowanie
              Województwo
                Poziom studiów

                Dalsza część artykułu pod reklamą

                Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne - podyplomowe

                Filtrowanie
                Województwo
                  Poziom studiów

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Miasta, które oferują studia na kierunku Bezpieczeństwo i jakość produkcji żywności

                  Dalsza część artykułu pod reklamą

                  Teraz najważniejsze

                  kalkulator maturalny

                  matura 2025

                  arkusze maturalne

                  wyniki matur 2025

                  rekrutacja na studia

                  studia

                  kierunki studiów

                  studia podyplomowe

                   

                  Ciekawe

                   


                  gdzie studiować

                   

                   

                  Nadchodzące wydarzenia

                  Komentarze (0)