Jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Student kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności zdobędzie wiedzę na temat zasad bezpiecznej produkcji, przechowywania oraz toksykologii żywności. Oprócz przedmiotów z zakresu chemii i matematyki program obejmuje również zagadnienia związane z ekonomią i zarządzaniem.

W procesie rekrutacji na studia 2026/2027 na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: bologia, chemia, matematyka oraz fizyka i astronomia. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwent kierunku znajdzie zatrudnienie w branży związanej z zarządzaniem jakością żywności, certyfikacją produktów, gastronomią oraz w laboratoriach badawczych. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

Jakość i bezpieczeństwo żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne
Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jakość i bezpieczeństwo żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia - opis kierunku

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | jakość i bezpieczeństwo żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności:

  • fizyka i astronomia,
  • matematyka,
  • biologia,
  • chemia.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jakość i bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując jakość i bezpieczeństwo żywności

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, matematyka, podstawy ekonomii, ekonomia i zarządzanie oraz technologie informacyjne.

Czego nauczysz się w ramach studiów Jakość i bezpieczeństwo żywności? Przede wszystkim zdobędziesz wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością żywności.

Co więcej, obce nie pozostaną Ci takie tematy jak: żywność niekonwencjonalna, jakość sensoryczna żywności, dodatki do żywności, higiena produkcji czy toksykologia żywności.

Dodatkowo będziesz mieć możliwość pracy w laboratorium badawczym, gdzie przełożysz zdobytą wiedzę na praktyczne umiejętności. Nauczysz się też posługiwać się techniką komputerową w modelowaniu i sterowaniu oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • uwarunkowań bezpiecznej produkcji żywności, przeprowadzania toksykologicznej analizy żywności,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywnoci,
  • technik komputerowych w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarązdzaniu przedsiębiorstwem,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Jakość i bezpieczeństwo żywności to kierunek, który obecnie można realizować tylko w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się codziennie w godzinach ustalonych przez uczelnie. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce oraz zdobywaniu wykształcenia, to koniecznie zdecyduj się na powyższy tryb kształcenia.

 

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności będziesz miał okazję rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk technicznych, przetwórstwa żywności oraz zagadnień związanych z zarządzaniem i naukami społecznymi. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

  • Matematyka
  • Podstawy metrologii
  • Inżynieria procesowa żywności
  • Surowce pochodzenia roślinnego
  • Propedeutyka wiedzy o jakości i bezpieczeństwie żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student powyższego kierunku wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które znajdą zastosowanie w twojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się zarządzania procesem produkcyjnym oraz jakością produktu.

Ponadto rozwiniesz kompetencje z obszaru ekonomii oraz finansów i rachunkowości, co z powodzeniem wykorzystasz zakładając własną działalność gospodarczą. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Obecnie gałąź przemysłu zajmująca się kontrolą jakości żywności ciągle się rozwija i stanowi niezwykle ważny aspekt gospodarki. Dlatego też tak poszukiwani są specjaliści wykształceni w dziedzinie wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach.

Jeżeli zatem zwracasz uwagę na jakość spożywanych produktów i w przyszłości chciałbyś mieć wpływ na ich bezpieczeństwo to powinieneś wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru Twojej przyszłej ścieżki kariery zawodowej!

 

5. Gdzie studiować jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności trwają od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie i obronie pracy dyplomowej zdobędziesz tytuł inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach i zakładach jako specjaliści do spraw bezpieczeństwa i jakości, laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów.

Pracę będziesz mógł także podjąć w jednostkach kontrolno-pomiarowych czy instytucjach urzędowej kontroli żywności. Jeżeli zatem myślisz nad ciekawymi studiami w zakresie produkcji żywności to Jakość i bezpieczeństwo żywności może być kierunkiem dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • kontroler jakości w laboratoriach kontroli,
  • pracownik zajmujący się certyfikacją produktów,
  • pracownik w jednostkach kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik w instytucjach urzędowej kontroli żywności.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia niestacjonarne

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Filtrowanie
Województwo
Miasto
Poziom studiów
stacjonarne

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Komentarze (1)

Hania odpowiedz

Po maturze miałam plany pójścia na studia związane z zarządzniem jakością, ale wybrałm bezpieczeństwo narodowe. Koniec końców i tak w zawodzie nie pracowałam więc postawnoiłam się przebranżowić i wybrałam studia na WSKZ Bezpieczeństwo żywności. W końcu podjęłam pracę, która mnie ciekawi.