Jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia - kierunek studiów

Student kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności zdobędzie wiedzę na temat zasad bezpiecznej produkcji, przechowywania oraz toksykologii żywności. Oprócz przedmiotów z zakresu chemii i matematyki program obejmuje również zagadnienia związane z ekonomią i zarządzaniem.

W procesie rekrutacji na studia 2025/2026 na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności najczęściej wymagane przedmioty maturalne to: bologia, chemia, matematyka, fizyka i astronomia. Sprawdź wymagane przedmioty maturalne na uczelniach >

Absolwent kierunku znajdzie zatrudnienie w branży związanej z zarządzaniem jakością żywności, certyfikacją produktów, gastronomią oraz w laboratoriach badawczych. Zobacz pełen opis kierunku >

Rozwiń Zwiń

Uczelnie

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Gotowe

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania?

Na liście wyników wyszukiwania znajdują się wszystkie polskie uczelnie publiczne (państwowe) oraz promowane uczelnie niepubliczne (prywatne). Kolejność profili partnerów w wynikach wyszukiwania zależy od określonych czynników. Więcej informacji o pozycjonowaniu znajdziesz w Regulaminie dostępnym tutaj

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

grupa kierunku
I stopnia
forma studiów

Wyszukiwarka kierunków podyplomowych: znaleziono ×

grupa kierunku

Wyszukiwarka kierunków studiów: znaleziono ×

Filtrowanie
Województwo
Miejscowość
Status uczelni
Typ uczelni
Więcej filtrów
Poziom studiów
Forma studiów
Czas trwania

Co ma wpływ na wyniki wyszukiwania i

Politechnika Koszalińska

Politechnika Koszalińska

Jakość i bezpieczeństwo żywności stopień: (I) ,
forma: stacjonarne, niestacjonarne

Specjalności na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Gotowe

Wyróżniony

Profil tego partnera wyświetla się wyżej w wynikach wyszukiwania, ponieważ partner wykupił dodatkową, płatną usługę w otouczelnie.pl polegającą na pozycjonowaniu partnera w wynikach wyszukiwania.

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia - opis kierunku

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności to studia inżynierskie, których program kształcenia zazwyczaj trwa od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia) i kończy się uzyskaniem dyplomu (inżyniera).

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności
Rok akademicki 2025/2026
Forma studiów stacjonarne, niestacjonarne
Poziom studiów studia I stopnia
Czas trwania od 3,5 do 4 lat (studia I stopnia)

Uczelnie

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możesz podjąć na 2 uczelniach publicznych w trybie stacjonarnym (dziennym) oraz niestacjonarnym | jakość i bezpieczeństwo żywności - uczelnie >

Jakie przedmioty zdawać na maturze?

Najczęściej wymagane przedmioty maturalne w procesie rekrutacyjnym na studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności:

  • biologia,
  • chemia,
  • fizyka i astronomia,
  • matematyka.

*Wymagania mogą się różnić na poszczególnych uczelniach, dlatego koniecznie trzeba je sprawdzić na stronach rekrutacyjnych szkół wyższych.

szczegółowe wymagania na uczelniach

Jakość i bezpieczeństwo żywności - zasady rekrutacji

  • Terminy rekrutacji

  • Czas trwania

  • Przedmioty maturalne

  • Limity

  • Progi

Dalsza część artykułu pod reklamą

Wiedza, którą zdobędziesz, studiując jakość i bezpieczeństwo żywności

Program studiów i przedmioty

Przykładowe przedmioty w programie studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności: chemia ogólna i nieorganiczna, matematyka, podstawy ekonomii, ekonomia i zarządzanie, technologie informacyjne.

Czego nauczysz się w ramach studiów Jakość i bezpieczeństwo żywności? Przede wszystkim zdobędziesz wiedzę z zakresu systemów zarządzania jakością żywności.

Co więcej, obce nie pozostaną Ci takie tematy jak: żywność niekonwencjonalna, jakość sensoryczna żywności, dodatki do żywności, higiena produkcji czy toksykologia żywności.

Dodatkowo będziesz mieć możliwość pracy w laboratorium badawczym, gdzie przełożysz zdobytą wiedzę na praktyczne umiejętności. Nauczysz się też posługiwać się techniką komputerową w modelowaniu i sterowaniu oraz zarządzaniu przedsiębiorstwem.

 

Absolwent powinien posiadać wiedzę i umiejętności w zakresie:
  • chemii żywnoci oraz nauk technicznych, technologicznych, żywieniowych i ekonomicznych,
  • uwarunkowań bezpiecznej produkcji żywności, przeprowadzania toksykologicznej analizy żywności,
  • przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywnoci,
  • technik komputerowych w sterowaniu procesami technologicznymi oraz zarązdzaniu przedsiębiorstwem,
  • języka obcego na poziomie biegłości B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego Rady Europy oraz posiada umiejętności posługiwania się specjalistycznym językiem angielskim z zakresu kierunku kształcenia.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jak wyglądają studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności?

 

1. Typ i tryb studiów

Jakość i bezpieczeństwo żywności to kierunek, który obecnie można realizować tylko w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się codziennie w godzinach ustalonych przez uczelnie. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce oraz zdobywaniu wykształcenia, to koniecznie zdecyduj się na powyższy tryb kształcenia.

 

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:

1. Poziom:

 

2. Forma:

 

Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne.

 

2. Program studiów i przedmioty

W czasie studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności będziesz miał okazję rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk technicznych, przetwórstwa żywności oraz zagadnień związanych z zarządzaniem i naukami społecznymi. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:

  • Surowce pochodzenia roślinnego
  • Propedeutyka wiedzy o jakości i bezpieczeństwie żywności
  • Podstawy metrologii
  • Inżynieria procesowa żywności

 

3. Nabywane umiejętności

Jako student powyższego kierunku wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które znajdą zastosowanie w twojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się zarządzania procesem produkcyjnym oraz jakością produktu.

Ponadto rozwiniesz kompetencje z obszaru ekonomii oraz finansów i rachunkowości, co z powodzeniem wykorzystasz zakładając własną działalność gospodarczą. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.

 

4. Dla kogo ten kierunek

Obecnie gałąź przemysłu zajmująca się kontrolą jakości żywności ciągle się rozwija i stanowi niezwykle ważny aspekt gospodarki. Dlatego też tak poszukiwani są specjaliści wykształceni w dziedzinie wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach.

Jeżeli zatem zwracasz uwagę na jakość spożywanych produktów i w przyszłości chciałbyś mieć wpływ na ich bezpieczeństwo to powinieneś wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru Twojej przyszłej ścieżki kariery zawodowej!

 

5. Gdzie studiować jakość i bezpieczeństwo żywności

Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności:

Dalsza część artykułu pod reklamą

Ile trwają studia i jaki tytuł uzyskasz?

Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności trwają od 3,5 roku do 4 lat (studia I stopnia).

Studia pierwszego stopnia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności będą trwały trzy i pół roku, czyli siedem semestrów. Po tym czasie i obronie pracy dyplomowej zdobędziesz tytuł inżyniera.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Jaka praca, czyli gdzie będziesz pracował po kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Praca po studiach

Gdzie znajdziesz zatrudnienie jako absolwent kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności? Po ukończeniu studiów będziesz mógł pracować w przedsiębiorstwach i zakładach jako specjaliści do spraw bezpieczeństwa i jakości, laboratoriach kontroli jakości oraz certyfikacji produktów.

Pracę będziesz mógł także podjąć w jednostkach kontrolno-pomiarowych czy instytucjach urzędowej kontroli żywności. Jeżeli zatem myślisz nad ciekawymi studiami w zakresie produkcji żywności to Jakość i bezpieczeństwo żywności może być kierunkiem dla Ciebie!

 

Absolwent kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności znajdzie zatrudnienie w/jako:
  • specjalista do spraw bezpieczeństwa i jakości,
  • kontroler jakości w laboratoriach kontroli,
  • pracownik zajmujący się certyfikacją produktów,
  • pracownik w jednostkach kontrolno-pomiarowych,
  • pracownik w instytucjach urzędowej kontroli żywności.

Dalsza część artykułu pod reklamą

Poziom i forma studiów

Sprawdź w jakiej formie możesz studiować na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia niestacjonarne

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia stacjonarne

Sprawdź na jakim poziomie znajdziesz studia na poszczególnych uczelniach:

Jakość i bezpieczeństwo żywności studia I stopnia

Dalsza część artykułu pod reklamą

Specjalności / ścieżki kształcenia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności

Filtrowanie
Województwo
Miasto
Poziom studiów
stacjonarne

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Zobacz inne kierunki inżynierskie i techniczne - podyplomowe

Filtrowanie
Województwo
I stopnia inżynierskie, I stopnia licencjackie

Dalsza część artykułu pod reklamą

Miasta, które oferują studia na kierunku Jakość i bezpieczeństwo żywności

Dalsza część artykułu pod reklamą

Teraz najważniejsze

kalkulator maturalny

matura 2025

arkusze maturalne

wyniki matur 2024

rekrutacja na studia

studia

kierunki studiów

studia podyplomowe

 

Ciekawe

 


gdzie studiować

 

 

Nadchodzące wydarzenia

  • Kampus Uczelni, Łódź https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/a4759-akademia-muzyczna-Lodz.jpg Akademia Muzyczna im. Grażyny i Kiejstuta Bacewiczów w Łodzi
  • ul. Gagarina 11 w Toruniu https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJpcG_olI0A0cR17wMAwJ6-kM https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/83981-umk-torun.jpg Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu
  • Kampus Uczelni https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJlUta6UScGEcReTNKOPAxYMc https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/36d11-wsosp-deblin.jpg Lotnicza Akademia Wojskowa
  • ul. Akademicka 2, Biała Podlaska https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=Akademia+Wychowania+Fizycznego+Józefa+Piłsudskiego+w+Warszawie+Filia+w+Białej+Podlaskiej.,+Akademicka,+Biała+Podlaska,+Polska https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/8e85c-awf-biala-podlaska.jpg Filia AWF w Białej Podlaskiej
  • Kampus Uczelni, 81-225 Gdynia https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/1ceb2-uniwersystet-morski.jpg Uniwersytet Morski w Gdyni
  • Centrum Południe Budynek D, ul. Powstańców Śląskich 17 Wrocław https://www.google.com/maps/embed/v1/place?q=place_id:ChIJdwK4ByXDD0cRl6UFLbNupr0 https://www.otouczelnie.pl/assets/uploads/uczelnia/35b17-CUW-Profile-375x350.png Coventry University Wrocław

Komentarze (1)

Hania odpowiedz

Po maturze miałam plany pójścia na studia związane z zarządzniem jakością, ale wybrałm bezpieczeństwo narodowe. Koniec końców i tak w zawodzie nie pracowałam więc postawnoiłam się przebranżowić i wybrałam studia na WSKZ Bezpieczeństwo żywności. W końcu podjęłam pracę, która mnie ciekawi.