1. Typ i tryb studiów
Jakość i bezpieczeństwo żywności to kierunek, który obecnie można realizować tylko w trybie stacjonarnym, w którym zajęcia odbywają się codziennie w godzinach ustalonych przez uczelnie. Jeżeli więc możesz sobie pozwolić na pełne poświęcenie się nauce oraz zdobywaniu wykształcenia, to koniecznie zdecyduj się na powyższy tryb kształcenia.
Studia na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności możemy podzielić na:
1. Poziom:
2. Forma:
Osoby, które aplikują na powyższe studia zdobędą wszechstronne wykształcenie techniczne.
2. Program studiów i przedmioty
W czasie studiów na kierunku jakość i bezpieczeństwo żywności będziesz miał okazję rozwinąć swoją wiedzę z zakresu nauk technicznych, przetwórstwa żywności oraz zagadnień związanych z zarządzaniem i naukami społecznymi. W planie zajęć znajdzie się wiele ciekawych przedmiotów powiązanych z powyższą tematyką, między innymi takich jak:
-
Surowce pochodzenia roślinnego
-
Propedeutyka wiedzy o jakości i bezpieczeństwie żywności
-
Podstawy metrologii
-
Inżynieria procesowa żywności
3. Nabywane umiejętności
Jako student powyższego kierunku wykształcisz szereg cennych umiejętności praktycznych, które znajdą zastosowanie w twojej przyszłej pracy zawodowej. Przede wszystkim nauczysz się zarządzania procesem produkcyjnym oraz jakością produktu.
Ponadto rozwiniesz kompetencje z obszaru ekonomii oraz finansów i rachunkowości, co z powodzeniem wykorzystasz zakładając własną działalność gospodarczą. Integralną część studiów będą stanowić praktyki zawodowe, które zrealizujesz w wyznaczonym do tego miejscu pracy.
4. Dla kogo ten kierunek
Obecnie gałąź przemysłu zajmująca się kontrolą jakości żywności ciągle się rozwija i stanowi niezwykle ważny aspekt gospodarki. Dlatego też tak poszukiwani są specjaliści wykształceni w dziedzinie wdrażania oraz nadzorowania systemów zarządzania bezpieczeństwem i jakością żywności w przedsiębiorstwach.
Jeżeli zatem zwracasz uwagę na jakość spożywanych produktów i w przyszłości chciałbyś mieć wpływ na ich bezpieczeństwo to powinieneś wziąć ten kierunek pod uwagę podczas wyboru Twojej przyszłej ścieżki kariery zawodowej!
5. Gdzie studiować jakość i bezpieczeństwo żywności
Jakie uczelnie w Polsce oferują kierunek jakość i bezpieczeństwo żywności: